BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
| Pagina initiala | Viata albinelor | Produse apicole | Polenul | Ceara | Propolisul | Laptisorul de matca |
La noi in tara se gasesc mai frecvent doua specii de albina melifera. Ambele specii sunt produse ale institutului apicol din tara noastra si sunt specii de albine blande. In Romania inca nu s-a descoperit nici o specie de albine agresive si nici din specia albinelor africane sau cum mai sunt denumite "Albine ucigase". Toate insectele care seamana cu albina si sunt mai mari sau mai agresive sunt specii de viespi. Albinele traiesc in colonii destul de numeroase dar din pacate nu mai sunt multe familii care traiesc in paduri sau in scorburi ale copacilor deoarece o boala numita Varoua care este specifica albinelor s-a raspandit pe tot cuprinsul tarii si fara interventia apicultorilor aceste albinute nu se pot descurca. Albina este o specie de insecte care se descurca foarte bine si singure fara ajutorul nostru dar face exceptie aceasta boala de care nu pot scapa sub nici o forma singure. Apicultori se ocupa de cresterea si intretinerea lor doar pentru a putea mari productia lor de miere si pentru a putea recolta surplusul de produs din stup. In coloniile de albine sau familii de albine cum le denumim noi sunt reguli foarte stricte si foarte bine organizate. In familiile de albine nimeni nu sta degeaba si fiecare are o sarcina pe care trebuie sa o indeplineasca cu strictete. Tot aici nu exista mila fata de cele care nu mai sunt capabile sa munceasca sau care sunt accidentate in timpul zilei sau care sunt bolnave. In stup intra doar cele care sunt sanatoase si care pot sa duca mai departe mentinerea speciei. Prima sarcina pe care o au albinele proaspat ecluzionate este de a ingrijii puietul din familie si mai tarziu dupa cateva zile incep sa primeasca si alte functii cum ar prelucrarea nectarului si mutatul lui dintr-o celula in alta, ventilatul pentru a evapora apa si a deveni mierea la consistenta necesara pentru a putea fi pastrata, si ultima etapa este atunci cand devin albine culegatoare si aceasta munca o fac pana la epuizarea lor totala. As dori sa stiti ca o albina in sezonul de cules are o viata scurta si mai exact de maxim 25 de zile. Acest lucru duce la cerinta interioara a stupului de a depune matca cat mai multe oua pentru inlocuirea albinelor pierdute in timpul culesului de nectar. In familiile de albine exista o singura matca si aceasta este cea care depune ouale. O matca poate sa traiasca pana la 5 ani dar apicultorii le obliga sa o schimbe mai repede pentru a fi mai productiva deoarece matcile tinere au capacitatea de a depune mai multe oua. O matca poate sa depuna in 24 de ore pana la 2000 de oua. Acest lucru se intampla doar in sezonul activ, in timpul culesului.
Ar fi multe de spus despre aceste minunate insecte dar o sa incercam sa ne limitam doar la cele care poate interesa un numar larg de persoane . O sa incerc sa le descriu asa cum sunt ele nu asa cum au fost renumite de unii care au defaimat aceasta specie de insecte, dar care ne sunt de un mare ajutor in viata de zi cu zi si a caror produse ne pot mentine intr-o stare buna de sanatate sau chiar mai mult ne pot vindeca de unele boli. In decursul anilor aceste albinute, pentru ca eu asa o sa le denumesc aici , au primit un renume prost deoarece au fost descrise mai multe intamplari negative legate de ele. Vreau doar sa stiti ca aceste insecte nu fac oamenilor un rau voit si nici nu vor sa ne intepe cu acul lor doar asa ca sa faca ceva rau. Daca se intampla totusi acest fenomen trebuie sa fiti siguri ca ati gresit cu ceva si de aceea ele au folosit aceasta arma pentru a se apara. Albina este constienta de faptul ca odata ce a folosit acul pentru a se apara ea v-a muri si din acest motiv ea v-a recurge la acest gest doar daca este considerat de ea strict necesar. Cea mai mare greseala pe care o facem atunci cand in jurul nostru se invarte o albinuta este de a face unele manevre cu mana pentru a o alunga . Ea nu realizeaza ca noi vrem sa ne aparam de ea pentru ca intentia ei nu este de a ne face rau ci doar de a ne studia sau pentru ca am consumat ceva dulce si ea a simtit acel miros. Cu aceasta ocazie vreau sa dau un sfat tuturor celor care se vor afla intr-o situatie de acest gen. In primul rand nu trebuie sa o alungam pentru ca ea nu o sa plece, ci doar trebuie sa ne acoperim fata cu ambele maini si sa ne lasam in jos in pozitie ghemuita si cu fata in jos si sa stam nemiscat. Ea o sa ne studieze putin dupa care o sa plece. Este cea mai buna metoda de a scapa de studiul ei. Trebuie intradevar sa ne ferim de intepaturile lor deoarece la un organism neobisnuit cu veninul lor poate sa ne provoace usturimi si inflamatii locale. La unele persoane care sunt alergice la acest venin a lor poate provoca chiar probleme serioase si in caz ca totusi se intapla un eveniment asemanator si apar simptome altele inafara de usturime trebuie consultat de urgenta un medic. Cu toate ca la unele persoane poate produce neplaceri mari sunt si cazuri cand aceste intepaturi pot fi benefice pentru alte tipuri de persoane care sufera de unele boli cum ar fi cele reumatice sau dureri articulare. Daca odata a-ti fost intepat de o albina si nu s-a intamplat nimic rau puteti fi siguri ca nu sunteti alergic la acest venin si o sa treceti doar prin faza de usturime si inflamatie.

In imaginile de mai sus am expus cateva fotografii cu roi naturali cum sunt denumiti in apicultura. Aceasta este o forma naturala de inmultire a familiilor de albine, si acest fenomen apare doar intr-o perioada scurta de timp, in sezonul de cules intens. Fenomenul de roire naturala apare in momentele cand familiile sunt suprapopulate si au prea putin loc pentru a mai putea aduna nectar. In momentul cand ele hatarasc sa faca acest lucru famila existenta se imparte in doua tabere. Una care pleaca cu matca batrana si vor intemeia o noua colonie si vor construi alti faguri pentru a aduna miere si a doua care ramane in stup cu matca tanara si continua activitatea de zi cu zi. In momentele cand se intampla acest fenomen albinele sunt in cea mai blanda etapa si sunt cel mai putin agresive. Ele se bucura si sunt fericite ca vor intemeia o noua colonie. In mod normal inainte de a pleca din stup albinele cercetase cauta un loc bun si ferit de umezeala pentru noua lor locuinta, dar datorita unor conditii vitrege de vreme nu pot gasi in timp util locul potrivit. Din acest motiv cand a sosit momentul plecarii ele nu au inca un loc unde sa mearga si sunt nevoite sa se aseje pe crengile unui copac apropiat si ca sa protejeze matca de intemperiile vremii ele se aduna si formeaza acel ghem. In aceasta stare ele pot sta chiar si cateva zile pana cercetasele gasesc locul cautat. In timpul deplasari ele stau destul de apropiate si in aer, formand un nor care poate fi observat usor deoarece merg la o distanta destul de mica fata de pamant. In general apicultorii fac tot posibilul sa nu se intample acest fenomen deoarece este greu de dirijat acest fenomen si foarte des nu le pot prinde inainte de a pleca si pentru stupina este o pierdere destul de importanta. Pentru a prevenii acest fenomen apicultorii asigura familiile de albine cu suficienti faguri goi pentru a avea unde sa depuna mierea culeasa si atunci ele nu recurg la aceasta metoda. Inmultirea famiiliilor de albine apicultorii le fac prin roiuri artificiale care inseamna o dezmembrare controlata atunci cand familiile sunt destul de dezvoltate si se poate face acest lucru. In familiile de albine doar pe perioada de vara se mai pot gasi si renumitii trantori care au primit aceasta denumire deoarece acestia nu contribuie la adunatul nectarului sau a polenului deci mai exact nu fac nimic si sunt admisi in colonie doar pentru strictul necesar al fecundarii matcilor tinere necesara inmultirii familiilor de albine.

Pagina creata de Ciorba Gheorghe tel: 0766.71.36.37